Informatie
Een prachtige authentieke grijs genuanceerde terracotta vloer die tijdloos is en voor vele interieurs toepasbaar is. Geschikt voor zowel keukens als hal/woonkamer. Door de vele kleurschakeringen krijgt deze vloer een hele oude uitstraling met veel sfeer.
Deze gesmoorde estrikken kunnen traditioneel in een specie bed gelegd worden en zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Tevens hebben we ook een goede mortellijm waardoor de antieke vloertegels ook gelijmd kunnen worden.

Oud Hollandse Gesmoorde Estrikken
De Opkamer heeft een zwak voor de oude Hollandse gesmoorde estriken en haar typerende schakering van prachtige blauw grijze kleuren. De oude Hollandse estrikken kennen we in twee kleuren:  de oude rode estriken en de blauw gesmoorde estrikken. Vroeger werden de rode plavuizen en de grijze plavuizen vaak in een dambord-patroon gelegd. Het zijn vooral de blauw grijze estrikken die erg schaars zijn en slechts nog bij sloop of renovatie van oude boerderijen in Nederland vrijkomen.

Artisanaal productieproces
De oude Hollandse boerenplavuizen werden vroeger nog ambachtelijk gebakken in ovens. Met een mal of met de hand werd klei gevormd tot plavuizen in het typerende formaat van 22cmx22cm. In kolengestookte ringovens werden de terracotta tegels op hoge temperatuur gebakken. Door verschillende kleisoorten te gebruiken ontstond de prachtige rood-oranje kleurnuancering welke typerend is voor terracotta en de oude antieke Hollandse tegels. Ze worden daarom ook vaak antieke terracotta tegels genoemd.

Om de typerende blauw grijze kleur van de oude gesmoorde Hollandse estrikken te kunnen krijgen, werd in de eindfase van het stookproces bij een temperatuur van 1200 graden, zuurstof ontrokken aan het proces. Dit ontrekken van zuurstof noemt men smoren waardoor een onvolledige verbranding ontstaat. Omdat de brandstof (kolen) toch zuurstof vraagt , werd de zuurstof ontrokken aan de ijzer-oxide in de klei. Het gevolg is dat de rood bakkende klei verandert in een typerende blauw grijze kleur.
Om dit smoorproces te verbeteren werd kolen en stikstof toegevoegd en gebruikte de steenfabriekjes klei met een hoog ijzergehalte.
Door dit smoorproces kregen de antieke boerenplavuizen een blauwgrijze kleur. Deze grijze estrikken staan ook bekend als oude gesmoorde estrikken of oude blauw-grijze plavuizen.
Vraag hiernaast een offerte aan of bezoek onze showroom & opslagloodsen. De koffie staat klaar !