Bourgondische Dallen

Bourgondische dallen is een verzamelnaam van natuursteen vloertegels van Franse kalksteen die uit verschillende steengroeves in Frankrijk worden gewonnen. De kalksteen vloeren worden ook wel Pierre de Bourgogne genoemd. Franse kalksteen is een mooie en warme natuursteen die reeds vroeger al werd toegepast voor het kappen van vloeren en antieke schouwen. De oude Franse kalksteen vloeren werden vroeger met de hand bekapt en vaak ook gebouchardeerd en gefrijnd. Deze historische vloeren zijn momenteel erg exclusief en worden oude Bourgondische dallen genoemd. Tegenwoordig worden de grote blokken kalksteen uit de groeves gedolven en in platen van 2 cm of 3 cm dikte gezaagd. De Franse kalksteen platen worden vervolgens tot tegels gezaagd in iedere gewenste afmeting.

Historie van Bourgondische dallen
Kalksteen is een sedimentaire afzettingsgesteente en een natuursteen dat zich kenmerkt door prachtige fossielen of prachtige coquilles. Onder invloed van enorme druk en temperatuur kunnen de Bourgondische dallen zich in verschillende kwaliteiten en kleuren aan het aardoppervlak manifesteren. De Opkamer levert enkel de betere sorteringen Bourgondische dallen en is vooral gecharmeerd van de witte, beige tinten en de grijze Bourgondische dallen. De traditionele gele en bruine Bourgondische dallen zijn niet meer van deze tijd en laten we links liggen.
Zowel in het oosten rondom Besancon als in het westen van Frankrijk zijn nog enkele topgroeves in bedrijf waar de natuur deze mooie kwaliteit en prachtige kleuren geeft.
Omdat we maatwerk leven kunnen we onze Bourgondische dallen in alle formaten leveren tot wel 120cm x 120cm. Sommige Bourgondische dallen zijn zelfs vorstvrij zodat ze ook voor buitenterrassen geplaats kunnen worden.

Collectie
Al 20 jaar reizen wij rond in Frankrijk op zoek naar de natuursteengroeves met de mooiste Franse kalksteen. Wij zijn dan ook trots op onze collectie Bourgondische dallen die in grote oppervlaktes tentoongesteld zijn in onze showroom. We kunnen onze Bourgondische dallen in diverse kleuren, formaten en afwerkingen leveren. De afwerking van onze Franse dallen kan variëren van een strak geborsteld oppervlak tot een dal met een manueel verouderd afwerking die het karakter van een antieke Franse bourgondische dal heeft. Bourgondische dallen geven een natuurlijke warme en authentieke uitstraling aan uw woning en zorgen voor sfeer binnen een interieur. Hoe langer Bourgondische dallen in uw woning liggen hoe mooier ze worden….

Plaatsing van natuursteen vloeren
Wij hebben een ervaren team van tegelzetters bij ons in dienst. Natuursteenvloeren kunnen we traditoneel in de specie zetten. Op de constructieve betonvloer brengen we een dikke bedding van specie aan waarin we de kalksteen vloeren inmetselen. Tegenwoordig echter hebben de meeste woningen vloerverwarming. Deze Franse kalksteenvloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Deze verwarmingsslangen worden veelal beschermd door een zand/cement dekvloer. Onze tegelzetters verlijmen de natuursteen vloertegels in dat geval op de zand/cement dekvloeren met een dikbedmortellijm. In samenwerking en in overleg met Uw aannemer zorgen wij dat de Bourgondische dallen perfect geplaatst worden.