Informatie
Originele authentieke boerenplavuizen in de kleur zalm/oranje. De Opkamer heeft altijd grote partijen antieke terracotta boerenplavuizen op voorraad. De antieke tegels worden door ons schoongebikt, gekuisd en geselecteerd op formaat en kleur.

Productie

Begin 18de eeuw werd rivierklei gemengd, gekneed en gevormd tot een terracotta tegel of plavuis. Het formaat was vaak 16 cm x 16 cm of 22 cm x 22 cm. Het vormen van de terracotta plavuis gebeurde met de hand. Daar komt dan ook de term “handgevormde plavuizen” vandaan. Vervolgens werden de terracotta plavuizen in de zon te droge gelegd om zoveel mogelijk water uit de klei te doen verdampen.

Nadat de plavuizen in de ovens geplaatst, werd de oven opgestookt. Rond de 570 graden ontstaat de kwartssprong in de ovens waarbij kwartskristallen zich chemisch herschikken en de terracotta plavuis zich uitzet. Vanaf 600 graden wordt de klei harder, steviger en waterdichter. De kunst was dus om zo hoog mogelijk te stoken zonder het bakproces te laten mislukken. Omdat men in het begin de ovens niet zo heet gestookt konden krijgen zijn de hele oude Franse terracotta boerenplavuizen vaak wat zachter.