Informatie

Antieke Boerenplavuizen

De Opkamer is trots op haar voorraad oude boerenplavuizen. Iedere 4 weken trekken wij Frankrijk in op zoek naar mooie partijen antieke Franse plavuizen. De oude terracotta vloeren komen vrij bij de renovatie of sloop van oude Franse hoeves en boerderijen. Wij kopen enkel de mooiste oude terracotta vloeren op van lokale slopers en transporteren we de oude terracotta tegels naar onze opslagloodsen in Made.
In ons atelier bikken we de antieke plavuizen vrij van oude kalkresten en vervolgens sorteren we de terracotta tegels op kleur en formaat. De charme van de oude Franse plavuizen is hun typische schakering van terracotta tinten. In tegenstelling tot de oude Hollandse estrikken die vaak monotoom oranje van kleur zijn, kenmerken de oude Franse vloertegels zich door een prachtige melange van oranje en rood tinten. De Opkamer heeft momenteel ruim 4.000m2 oude boerenoplavuizen op voorraad, alles netjes gesorteerd op kleur en formaat.
Vanaf Eur 47,50 pm2 ex btw kunnen we al prachtige oude Franse boerenplavuizen leveren.
Bel ons of vraag hiernaast een vrijblijvende offerte aan.

Historie van de oude Franse terracotta plavuis

Vele Franse boerderijen en hoeves op het platteland hebben de oude terracotta tegels als vloer. Waar kwam deze populariteit vandaan en waarom zien we vooral in Frankrijk deze mooie oude terracotta vloeren?
Het was vooral de combinatie van lokale steenfabriekjes langs de vele Franse rivieren, de aanwezigheid van hoogwaardige klei, het relatief goedkope productieproces en het prachtig eindproduct in een mooie gebakken terracotta vloer. Deze gouden combinatie verklaart waarom Frankrijk het mekka is van oude terracotta boerenplavuizen.

Het bakproces
De terracotta plavuis behoort naast hout en natuursteen tot de meest voorkomende vloerafwerking door de eeuwen heen. De oude estrikken laten zich omschrijven als vloertegel van terracotta (gebakken aarde) en is veelal van een lokale, vaak rode klei gebakken. De kleur van de klei en het ijzergehalte in de klei is bepalend voor de meer oranje tot dieprode kleurverschillen, mede veroorzaakt door de temperatuurhuishouding in de oven. Bij het maken van de terracotta vloeren werden de tegels gevormd worden door de klei in een bezande mal te drukken. Na het afstrijken van de overtollige klei aan de bovenzijde wordt de gevulde mal weggelegd om te drogen.