Verkocht
Antieke schouw
Verkocht
Antieke schouwmantel
Verkocht
Oude Franse schouw
Verkocht
antieke sierschouw
Informatie
Antieke Schouwen
De Opkamer is trots op haar collectie antieke schouwen. Iedere 4 weken trekken wij Frankrijk in op zoek naar mooie  antieke Franse schouwen. De oude schouwmantels komen vaak vrij bij de renovatie of sloop van oude Franse hoeves of statige panden in Parijs. Wij kopen enkel de mooiste antieke schouwmantels op van lokale slopers en transporteren de oude schouwen voorzichtig naar onze opslagloodsen in Made.
In ons atelier restaureren we de antieke Franse sierschouwen met beleid door oa de oude verflagen af te krabben. De charme van de oude Franse schouwen is hun typische patina van oude verflagen en de unieke imperfecties.
De Opkamer heeft momenteel ruim 350 unieke antieke schouwen op voorraad.
Vanaf Eur 1.500,00 ex btw kunnen we al een prachtige antieke schouw oude Franse boerenplavuizen leveren.
Kijk rond op onze website of bezoek showroom waar de schouwen allemaal opgesteld staan.

Historie van de antieke Franse schouw

Vaak vinden we de sloop of renovatie van een Franse boerderij of hoeve op het platteland hebben een of meerder antieke schouwen in de woning. Waar kwamen deze schouwmantels vandaan en waarom zien we vooral in Frankrijk prachtige antieke schouwen ?
Het was vooral de combinatie van regionale steengroeves met kalksteen of prachtige marmers, lokale steenkappers die de artinasale kunst van het steenkappen beheersten en het prachtig eindproduct in een stenen schouw die de woning verwarmde maar ook als decoratief object een functie had. Deze gouden combinatie verklaart waarom Frankrijk het mekka is van de antieke schouwen.

Diverse Stijlen
De eerste antieke schouwen van witsteen of kalksteen stammen uit de Middeleeuwen. Deze schouwen waren vooral functioneel om het houtvuur te stoken. In de Renaissance zien we dat de schouwen voor het eerst esthetische kenmerken vertonen om de decoratieve functie van de antieke schouw te onderstrepen. In de periodes daarna zoals Lodewijk XV en het Regence tijdperk worden de sierschouwen rijk bekapt en gebeiteld met moulures en coquilles. Daarna kennen we de strakke Louis XVI schouwen met rechte benen.

Franse steen
De antieke schouwen werden vroeger vooral gekapt van Franse kalksteen, ookwel Franse witsteen genoemd of van Franse zandsteen. Deze steensoort was immers veel voorradig in Frankrijk. De exclusieve antieke schouwen die we in de Bourgogne opkopen, kenmerken zich door een hele harde kalksteen in prachtige kleurschakeringen. Deze kalksteen die net niet tot marmer gemetamorfoseerd is noemen we marmersteen en is een exclusieve steensoort. En de laatste steensoort is marmer. Antieke 18de eeuwse sierschouwen van marmer zijn het meest exclusief en vaak gakapt uit exclusieve marmers zoals Rouge Royal of Sarranclin marmer. Deze exclusieve marmer schouwmantels vinden we vooral in paleizen en overheidsgebouwen in Parijs.