Antieke Schouwen

De Opkamer is trots op haar voorraad oude schouwen. Op onze rondreizen door Frankrijk, Italië, Nederland en België zijn we op zoek naar de mooiste antieke schouwmantels van Europa. Inmiddels hebben we een bijzondere collectie van ongeveer 350 antieke schouwen van marmer, marmersteen, zandsteen en Franse witsteen.

Historie Van Antieke Schouwmantels

Vroeger werden alle huizen verwarmd met hout. Vuur was noodzakelijk om de oude panden in de stad of het platteland winter te verwarmen. De open haard was een ideale centrale stookplaats waarin het hout gestookt werd. In sommige oude panden komen we zelfs in iedere ruimte een prachtige antieke sierschouw tegen. Anno 2018 is een antieke schouw vooral een “kunstobject” dat gezelligheid en sfeer in de woning brengt. Zelfs in de zomer als de open haard niet brandt staat er een meubelstuk sfeer te geven aan de woning.

Oude Marmers

De oude schouwen werden vroeger veelal gekapt van de steen die lokaal in de omgeving aanwezig was. In Italië zien we daardoor vaak schouwen gekapt van marmer, travertin of lava-gesteente. Met name Carrara-marmer is een prachtig marmer waarin veel oude schouwen gekapt zijn.
In België werden de antieke sierschouwen veelal gekapt van prachtige marmers uit de Ardennen zoals Rouge Royal, Gris de Ardennes en de inktzwarte Noir de Mazy ……het “zwarte goud” uit België.
Op onderstaande foto ziet U een antieke sierschouw van dezezwarte marmer.

Wij zelf hebben een zwak voor de antieke Franse schouwmantel. Frankrijk kende vroeger honderden steengroeves met prachtige natuursteen zoals kalksteen, marmersteen en zandsteen. Lokale steenkappers ontwierpen en beitelde prachtige schouwen uit deze natuursteen.

Stijlen Antieke Schouwen

De eerste schouwen die we vinden zijn sobere Gotische schouwen die gekenmerkt worden door bogen en verticaliteit. De Gotische stijl werd opgevolgd door Renaissance schouwen waar fraai beitelwerk met oog voor detail zijn intrede deed.
Achtereenvolgens kwamen de periodes van Lodewijk XIII, XIV, Régence, Roccoco, Louis XV en XVI.
De stijl van Louis XV en Régence-periode kenmerken zich door fijn en gedetailleerd beitelwerk. Deze schouwmantels werden rijk bekapt met moulures, ornamenten, coquilles en fijn gebeiteld door ervaren steenkappers.
De antieke siermantels van Lodewijk XVI hebben hun oorsprong eind 18deeeuw vroeg 19de eeuw en zijn strakker van belijning en hebben een recht linteel of fries en strakke rechte benen.
Buiten al deze stijlen en tijdsperiodes hebben we de Campagnarde schouw die we vinden op het platteland …..“La Campagne”.
Deze schouwen met hun eenvoud en sobere belijningen ademen authenticiteit in optima forma…. 

Plaatsing Van Een Antieke Schouw

Wanneer u in onze ateliers een mooie oude schouw gezien heeft, komen we bij U langs om de technische mogelijkheden in uw woning te bekijken en de voorbereidingen van een goed trekkend rookgasafvoerkanaal met U te bespreken.
Wij werken met een vast team van schouwbouwers die al 15 jaar onze schouwen plaatsen bij klanten in Nederland en België. Soms verzorgen we enkel de plaatsing van de antieke schouw en installeert Uw aannemer of bouwheer het rookgasafvoerkanaal en de dak doorvoer. Veelal echter verzorgen we de gehele installatie zoals goede fundatie, juiste beluchting, mooi metselwerk in de vuurmond, een goed trekkend rookkanaal en eventueel een rookgasventilator. 

Kom een keer langs in onze showroom en bekijk onze collectie.
De Koffie staat klaar !!