Informatie
Strengpers
Vroeger werden de oude boerenplavuizen nog met de hand gevormd. Vanaf de 19de eeuw werd echter de strengpers uitgevonden. De droge klei die bestemd was voor de terracotta plavuizen werd met behulp van een worm door de strengpers geperst. De uitmonding van de pers bepaalde de gewenste breedte van de oude boerenplavuis. Met een staaldraad werd de oude terracotta tegels vervolgens ook op lengte afgesneden. Deze strengpers zorgde er dus enerzijds voor dat vorm van de terracotta plavuizen maatvast werd maar ook dat de klei harder aangedrukt werd en de oude boerenplavuis homogener werd.

Rode boerenplavuizen
Omdat men in de 19de eeuw ook de techniek van het stoken steeds beter beheerste, kon men de de terracotta vloeren ook onder hogere temperaturen bakken. Door de hogere temperaturen werden de boerenplavuizen ook harder en minder poreus.

De intrede van de strengpers en de verbeterde stookovens resulteerde in harde en maatvaste boerenplavuizen. Deze hard gebakke oude terracotta tegels zijn vaak rood tot donkerrood van kleur.

Machinale Boerenplavuizen
Soms worden deze hardgebakken terracotta tegels ook wel machinale boerenplavuizen genoemd. De oude boerenplavuizen werden namelijk niet meer met de hand gevormd werd maar middels beschreven strengpers.
Typerend voor deze rode boerenplavuizen is hun donkerrode kleur en hun formaat van 20cmx20cm. De Opkamer heeft altijd mooie partijen van deze rode estrikken op voorraad.